Îndrumări pentru credincioși privind participarea la sfintele slujbe în Parohia Ortodoxă Română din Zaragoza în perioada 11-25 mai

Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, ne aflăm în faza 1 de relaxare a măsurilor pentru combaterea răspândirii coronavirusului.

1. Credincioșii pot participa din nou la slujbe, fără a depăși 30% din capacitatea bisericii. În cazul Parohiei noastre, aceasta înseamnă un nr. maxim de 120 de persoane la o slujbă, cu respectarea normelor sanitare:
– dezinfectarea mâinilor la intrarea în biserică
– mască respiratorie
– distanța socială de minim 1 m. (această distanțare nu se aplică persoanelor care locuiesc în aceeași casă).

2. Vă rugăm să veniți punctual la sfintele slujbe și să ocupați locurile marcate cu etichete pe sol! Nu intrați și ieșiți din biserică în timpul slujbelor!

3. Slujbele vor fi transmise live pe internet, de aceea cei prezenți în biserică trebuie să păstreze liniște desăvârșită și bună rânduială.

4. Trebuie evitată formarea aglomerației atât în fața bisericii cât și în interior (pangar, lumânărar)

5. Scrieți pomelnicul acasă, înainte să veniți la biserică! Darurile pentru altar și pomelnicul se lasă la pangar, de unde un voluntar le va aduce la altar.

6. Cinstirea icoanelor și a obiectelor sfințite va fi făcută prin închinăciune/ înclinare, fără a fi sărutate; salutul va fi doar verbal, fără datul mâinii și fără îmbrățișare, evitându-se contactul direct dintre persoane.

7. Pentru a primi Sfânta Împărtășanie, credincioșii sunt rugați să vină fără lumânare, cu mâinile încrucișate pe piept; să dea capul ușor pe spate și să deschidă foarte bine gura, astfel încât preotul să poată da Sfânta Împărtășanie fără a le atinge buzele.

8. Copiii pot fi aduși la biserică pentru Sf. Împărășanie și rugăciuni după Sfânta Liturghie, între orele 11,00 și 12,00.

9. După slujbă, credincioșii sunt rugați să iasă cât mai repede din biserică, fără a rămâne de vorbă în interior sau în fața bisericii, întrucât în această perioadă trebuie făcută dezinfectare. Ieșirea se face pe ușa mică.

10. Parastasele se săvârșesc sâmbăta, cu programare prealabilă. Credincioșii nu vor putea împărți colivă sau alte daruri în biserică și nici în afara acesteia. Coliva sau ʺparastasulʺ, precum și vinul vor fi luate acasă după terminarea slujbei de pomenire.

11. În această perioadă nu se pot împărți în biserică nici prinoase pentru cei vii.

12. Sfintele Taine ale Botezului și Cununiei se vor putea săvârși cu un număr redus de participanți (primitorii tainei, rudele apropiate ale acestora și nașii). Aceștia vor respecta în biserică distanța obligatorie.

Mulțumindu-i lui Dumnezeu pentru ajutorul primit în acest timp de încercare, ne bucurăm că putem să fim din nou împreună în biserică, pentru a-I da slavă lui Dumnezeu pentru toate. Stăruim pe mai departe în rugăciune pentru cei bolnavi și familiile lor, cât și pentru cei care se ostenesc în spitale și centre medicale, îngrijindu-i pe cei aflați în suferință.

Binecuvântarea Domnului să fie peste noi toți!

Hristos a înviat!

Preot Paroh Aurel Nae, tel. 686.79.22.27.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: