Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei și Ziua națională a României în Parohia Zaragoza

 

DSC_0802

Duminică 30 noiembrie 2014 am serbat în Parohia Zaragoza atât ziua Sf. Andrei, cât și Ziua națională a României. Sfântul Apostol Andrei, pescarul din Betsaida și fratele Sfântului Petru, a fost primul chemat de Mântuitorul Iisus Hristos să-i fie ucenic. Sfântul Andrei a adus creștinismul pe meleagurile românești, în Dobrogea de astăzi, de aceea este numit și Ocrotitorul României.

Dimineață am luat parte la Utrenie și la Sfânta Liturghie, apoi am săvârșit slujba de Te Deum, adică de mulțumire față de Dumnezeu, cu ocazia Zilei naționale. I-am mulțumit prin rugăciune Domnului pentru “binefacerile ce au fost revărsate asupra poporului român, prin marea lui unire într-o singură ţară românească şi creştină”. Ne-am rugat laolaltă cu Biserica de pretutindeni pentru binele spiritual, moral și material al poporului român, știind că acest bine depinde de fiecare dintre noi. De aceea spune atât de frumos Rugăciunea de la Te-Deum: „Dă, Doamne, dregătorilor noştri, duhul înţelepciunii şi ai iubirii de oameni, care întăreşte popoarele şi le înalţă. Înnoieşte în inimile judecătorilor duhul cel drept, care luminează şi învaţă tot adevărul. Revarsă în păstorii sufleteşti ai poporului Tău duhul lepădării de sine, pe care l-ai dat sfinţilor Tăi ucenici şi apostoli când i-ai trimis în lume la propovăduire. Insuflă ostaşilor noştri bărbăţia şi vitejia cea sfântă a dragostei către Dumnezeu, către aproapele şi către ţară. Şi pe noi, pe toţi, învredniceşte-ne să sporim în faptele cele bune, care fac pe oameni după chipul şi asemănarea Ta”.

În cuvântul său, Pr. Paroh Aurel Nae a subliniat faptul că poporul român s-a născut creștin, a dăinuit în istorie prin creștinism și tot prin credința în Dumnezeu va învinge toate greutățile vieții acesteia. De aceea este importantă trăirea credinței în orice loc ne-am afla și grija de a transmite și copiilor noștri aceeași credință și simțire românească și creștină.

În mijlocul comunității noastre s-a aflat cu acest prilej dl. Alexandru Ioan Steriu, consulul României la Zaragoza, care a adresat celor prezenți un mesaj cu ocazia Zilei naționale a României, amintind totodată că sărbătoarea Sfântului Andrei a fost declarată Ziua românilor de pretutindeni.

Bucuria Parohiei noastre a continuat seara, când s-a oficiat Taina Sfântului Maslu, în sobor de șapte slujitori: Pr. Ieromonah Daniel Prode și Ierodiacon Gavriil Boga de la Mânăstirea Sf. Cuv. Parascheva, Vilaller, Pr. Marius Pârvulescu (Alcaniz), Pr. Florin Răducu (Huesca), Pr. Serghei Rotaru (Mallen), Pr. Aurel Nae și Pr. Florin Covaciu (Zaragoza). Cuvântul de învățătură a fost adresat de Pr. Ieromonah Daniel Prode, care le-a vorbit celor prezenți despre urmarea lui Hristos prin împlinirea poruncilor Sale. La sfârșitul slujbei, Corul Parohiei a interpretat pentru prima dată în acest an colinde și cântări vestind Nașterea Domnului Iisus în ieslea din Betleem.

A urmat agapa pregătită cu multă dragoste, în cinstea oaspeților, de creștinii inimoși ai Parohiei noastre. În încheiere, am intonat cu emoție cântece tradiționale și patriotice românești, trăind bucuria de a fi români și creștini oricât de departe ne-am afla de țară și de casă.

Le mulțumim tuturor celor care au contribuit la această zi de suflet pentru Parohia Ortodoxă din Zaragoza, înălțând din inimă pentru ei și pentru românii de pretutindeni cântarea și rugăciunea: „Doamne, ocrotește-i pe români!”

20141130_130302 20141130_131743

DSC_0747 DSC_0826

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: