Preasfințitul Părinte Episcop Timotei a slujit în Parohia din Zaragoza de sărbătoarea Sf. Mucenic Vichentie

Duminică, 10 noiembrie 2019, Preasfințitul Părinte Episcop Timotei al Spaniei și Portugaliei a slujit Sfânta Liturghie Arhierească în Parohia Adormirea Maicii Domnului din Zaragoza, cu prilejul hramului mic al Parohiei, Sfântul Mucenic Vichentie. În cadrul Sfintei Liturghii, a fost încreștinată prin Sfântul Botez micuța Carla Maria. Preasfințitul Timotei a explicat credincioșilor faptul că Sfintele Taine sunt strâns legate de Sfânta Liturghie și că, în trecut, atât Botezul, cât și Cununia, se săvârșeau în timpul Sfintei Liturghii.

În cuvântul de învățătură la Pilda Samarineanului Milostiv, Preasfințitul Timotei a arătat că „a-I sluji Mântuitorului Hristos în dragoste și iubire înseamnă a-l sluji pe aproapele așa cum este el, indiferent dacă este un drept sau un mare păcătos. Pentru că Dumnezeu iubește pe fiecare dintre noi ca și cum am fi singuri pe pământ. Fiecare om e preferatul lui Dumnezeu”. „Să păstrăm unitatea dintre noi”, a îndemnat Preasfinția sa, „pentru că acolo unde este unire este și Dumnezeu. Să trăim iubindu-ne unii pe alții și îngăduindu-ne unii pe alții, nu judecându-ne unii pe alții. Trebuie să-l îngădui pe cel de lângă mine și, mai mult, să mă jertfesc pentru el. Nu pot să-mi permit să trec pe lângă un om care este bolnav duhovnicește. Cel care răspândește ura este slujitor al celui rău, care merge pe principiul «dezbină și împărățește»”.

În privința unității românilor, Preasfințitul Timotei a îndemnat să punem în practică  „măcar ce cântăm în Hora Unirii: unde-i unul, nu-i putere, unde-s doi, puterea crește și dușmanul nu sporește. Acolo unde sunt doi sau trei adunați în numele lui Hristos, acolo unde este unitate, nici vrăjmașul nu sporește. Cei care doresc să ne dezbine spun lucruri ca acestea: «ce înapoiați sunteți voi, credincioșii», «religia în școală îndobitocește copiii»! Acestea sunt cuvintele celor care doresc dezbinare în popor! «Ce atâta familie tradițională? Familia modernă, unde nu mai știi ce este fiecare»! Furându-ne credința primită de la strămoșii noștri, care la rândul lor au primit-o de la Sf. Apostol Andrei, nu fac altceva decât să ne dezbine. Odată dezbinați, cădem foarte ușor în cursele vrăjmașului”. „Șansa noastră este că Dumnezeu ne iubește și Dumnezeu nu vrea moartea păcătosului, ci să se întoarcă și să fie viu”, a încheiat Preasfinția sa.

La sfârșitul slujbei, copiii au oferit Preasfințitului Timotei desene realizate în cadrul Școlii Parohiale, iar din partea Parohiei, părintele paroh Aurel Nae a oferit 3 cărți de slujbă legate în piele. Cu acest prilej, dl. Alexandru Ion Steriu, consul al României la Zaragoza în ultimii 7 ani și-a luat rămas bun de la comunitatea românilor din acest oraș.

Sărbătorit în calendarul nostru ortodox în data de 11 noiembrie, alături de Sf. Mina și Victor, Sf. Vichentie este unul dintre sfinții care L-au mărturisit pe Hristos pe meleagurile spaniole la sfârșitul secolului al III-lea și începutul secolului al IV-lea. Născut în Huesca, Sf. Vichentie a fost diacon în Zaragoza, slujind alături de Episcopul Valeriu. În timpul prigoanei împăratului Dioclețian, Sf. Vichentie și Sf. Valeriu au fost arestați și duși la Valencia. Aici, Sf. Vichentie a mărturisit cu mult curaj credința creștină și a primit moarte de mucenic în anul 304. Prin bunăvoința PS Episcop Timotei, o părticică din sfintele moaște ale Sf. Mucenic Vichentie a fost dăruită Parohiei din Zaragoza în anul 2017.

Slavă lui Dumnezeu pentru toate! Calde mulțumiri tuturor celor care au contribuit la frumoasa sărbătorire a hramului mic al Parohiei din Zaragoza!

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: