Ziua românilor de pretutindeni și sfârșit de an școlar în Parohia Ortodoxă Română din Zaragoza

Duminică, 28 mai 2017, a fost o zi plină de bucurie și culoare în Parohia Ortodoxă Română din Zaragoza. A fost ultima zi de școală pentru copiii care frecventează în fiecare duminică Școala Parohială. Îmbrăcați, majoritatea, în frumoase costume tradiționale româneși, copiii au participat la ultima oră din anul școlar 2016-2017. Pentru a răsplăti eforturile lor și ale profesorilor, după un an școlar bogat în activități și reușite, Comitetul parohial le-a oferit tuturor delicioase dulciuri și răcoritoare, la care au fost invitați și părinții prezenți.

Ca în fiecare an, copiii au primit diploma Școlii Parohiale și au urcat apoi în biserică unde, după încheierea Sfintei Liturghii, a fost marcată Ziua românilor de pretutindeni. Aceasta se serbează în fiecare an în ultima duminică din luna mai, fiind un prilej deosebit de afirmare a identității etnice și lingvistice a românilor din afara granițelor țării. Preotul paroh Aurel Nae a arătat importanța Bisericii pentru păstrarea și cultivarea valorilor autentice românești și a limbii române în rândul credincioșilor de toate vârstele, dar mai ales în rândul tinerilor și al copiilor. În acest context, preotul paroh a arătat importanța Școlii Parohiale, care se desfășoară neîntrerupt din anul 2003, mulțumind profesorilor voluntari, părinților și copiilor care s-au implicat în toate activitățile școlare.

 

Prezent la slujbă, dl. Alexandru Ioan Steriu, consulul României la Zaragoza, a citit cele 10 porunci ale exilului românesc, formulate de Ion Rațiu în anul 1984, dintre care amintim:
„Fii mândru ca ești român. Afirmă-te întotdeauna ca atare. Suntem un popor nobil, vechi….
Apără drepturile poporului român în totalitatea lui: nu regățeni, transilvăneni, basarabeni, bănățeni, timoceni, aromâni, sau megleniți. Toți suntem români.
Susține instituții românești din diaspora oricât de modeste și imperfecte ar fi.
Fii totdeauna conștient că gelozia, invidia și calomnia constituie ultimul refugiu al omului frustrat și slab, care nu mai are nici țară și nici poziție în societate. Nu te lasa pradă acestor sentimente inferioare.
Fă ceva pozitiv pentru țara ta, pentru țara din care te tragi și pentru compatrioții tăi, oricât de modest sau neînsemnat; dar fă-o în fiecare zi”.

În încheiere, toți credincioșii au cântat „Frați români din lumea întreagă” și „Nu uita că ești român!”, trăind încă o dată plenar sentimentul că „în Biserică suntem acasă”.

Slavă lui Dumnezeu pentru toate!

Preot Paroh AUREL NAE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: