Ce sărbătorim de Sfintele Paști?
– Învierea din morți a Mântuitorului Iisus Hristos, a treia zi după ce a fost răstignit (Matei 16, 21; Luca 24, 46; I Cor. 15, 4).
– Paştile sunt sărbătoarea păcii sau a împăcării omului cu Dumnezeu şi a oamenilor între ei.
Ce înseamnă cuvântul Paști?
– Pesah însemna în limba ebraică “trecerea,” poporului evreu prin Marea Roșie și eliberarea din robia egipteană. Pentru creștini, Paști înseamnă trecerea de la moarte la viață și eliberarea din robia păcatului prin jertfa lui Hristos (I Cor. 5, 7).
Când se serbează Paștile?
– În prima Duminică după prima lună plină, după echinocțiul de primăvară (Sinodul I Ecumenic, Niceea, anul 325 d.Hr).
De Sfintele Paști, ne curățim sufletele prin:
– post și rugăciune;
– Spovedanie și Împărtășirea cu Sfintele Taine;
– fapte bune;
– iertarea și împăcarea cu toți semenii noștri (Matei 5, 23-24).
Săptămâna Patimilor ne pregătește pentru Înviere
– În fiecare zi din această săptămână se oficiază slujbele numite Denii, care înseamnă priveghere, și ne ajută să înțelegem sensul jertfei și a morții lui Iisus;
– Joi, la Denia celor 12 Evanghelii, se citesc Patimile lui Iisus;
– Vineri este ziua răstignirii și a morții lui Iisus; se cântă Prohodul Domnului și se face procesiune cu Sfântul Epitaf (icoana punerii în mormânt a Domnului Iisus).
Slujba de Paști (Învierea Domnului)
– Are loc la miezul nopții de sâmbătă spre duminică;
– Lumânarea de Paști simbolizează lumina lui Hristos și se aprinde de la lumânarea cu care preotul iese din altar spunând: Veniți de primiți lumină!
– Preotul dă vestea: Hristos a înviat!, iar credincioșii răspund: Adevărat a înviat!, ridicând lumânarea aprinsă.
– Creștinii țin aprinsă lumânarea de Paști pe tot timpul slujbei, apoi o duc aprinsă acasă, pentru a duce tuturor vestea Învierii. Lumânarea se păstrează în casă și se aprinde la vreme de încercare, când se spun rugăciuni.
– Creștinii care s-au pregătit prin post și spovedanie se împărtășesc de către preot la Sfânta Liturghie de Paști, cu Trupul și Sângele Mântuitorului.
– Toți credincioșii primesc în noaptea de Înviere anaforă sau pâine sfințită, care în popor se numește „Paști”. Această pâine se sfințește printr-o rugăciune specială și prin stropirea cu apă sfințită, după ce în prealabil a fost stropită cu vin roșu.
– Anafora nu ține locul Sfintei Împărtășanii, ci este pâine sfințită din care se ia la sfârșitul Slujbei de Înviere și în fiecare zi din Săptămâna Luminată, pe nemâncate, pentru a primi binecuvântarea lui Dumnezeu și pentru a alunga toată boala și neputința.
– Paharul special în care s-a primit anafora, având icoana Învierii, se păstrează apoi la loc de cinste în casă sau se duce la biserică.
– Dacă mai rămâne anaforă după Săptămâna Luminată, se păstrează în frigider și se consumă în timpul anului, tot pe nemâncate.
Sărbătoarea Sfintelor Paşti ne cheamă să ducem lumină şi să fim lumină acolo unde locuim sau muncim. Să ducem lumină, bucurie şi pace celor care sunt întristaţi, singuri și neajutorați!
Preot Paroh Aurel Nae
În Zaragoza, Slujba de Paști va avea loc sâmbătă, 30 aprilie 2016, începând cu orele 23,00, în Recinto de Venta Ambulante de la Expo (unde se ține Rastro), vis-a-vis de Gara Delicias. Vă așteptăm pe toți să cerem binecuvântarea lui Dumnezeu și să primim lumina Învierii Domnului Iisus Hristos, la cea mai mare sărbătoare a creștinătății!